”Kan ni hjälpa oss armera jättestora krukor?” Ibland får vi udda förfrågningar. Denna faller in under den kategorin. 

Frågan ställdes av byggvaruåterförsäljaren Optimera och gällde ett projekt i Höganäs. Nu ringer det en klocka hos några – ”krukor?”, ”Höganäs?”. Aha! Kopplingen mellan krukor och Höganäs är stark – staden förknippad med tillverkning av eldfast keramik.

Så gällde ärendet armering för krus av lergods? Givetvis inte. Varken krus eller lera – men väl infartsskydd och betong.

Armerat krus
Höganäskrus i betong

Kraftiga krus kräver klurig konstruktion

Höganäs kommun hade behovet att modernisera infartsskydden/trafikhindren som en trygghetsskapande åtgärd.  Den nya versionen behövde vara rejäl men ändå estetiskt tilltalande, samt gärna knyta an till bygdens historia. Tillsammans med MSB kläcktes idén – Höganäskrus i jätteformat! Vackra, effektiva och med möjlighet till blomsterplantering. Perfekt! Men vem kan leverera sådana udda pjäser?

Uppdraget föll på NCC och PB Bygg i Höganäs. Första steget var att producera en betongform. En ganska så komplicerad uppgift eftersom formen ska baseras på ett klassiskt Höganäskrus. Därför beställdes en 3D-skanning av ett äkta krus. Skanningen utfördes av Meccom i Klippan som levererade en 3D-fil. Utifrån filen kunde en digital visualisering skapas för att avgöra lämplig storlek på kruset. 

3D-filen skickades vidare till Broby Modellindustri som 3D-printade en uppskalad version av kruset. Runt denna tillverkades sedan en återanvändningsbar gjutform av glasfiber. 

Nästa steg var att ta fram armeringskonstruktionen. Att armera ett 1,4 meter högt Höganäskrus tillhör inte vanligheterna. Tillsammans med bland annat NCC och Optimera utformade vi en lämplig armeringslösning som tog hänsyn till tyngdpunkt, utstickande detaljer etc. Eftersom krusens totalvikt är på flera ton behövdes även en lyftanordning gjutas in. En mycket noga utprovad betongmix sörjde för god ytfinish. Slutligen målades de flesta krusen i klassiskt brun färg. Resultatet blev ett elegant och funktionellt trafikhinder full med historia från bygden!

Ursprungligen beställdes tio krus för att pryda och skydda offentliga platser runtom i Höganäs. Men de levererade krusen har gjort en sådan succé att ytterligare två redan är beställda.

Vi på Celsa Steel Service är glada över att vår koldioxidsnåla armering även hittat till så originella föremål som eleganta infartsskydd. 🙂

Armering i Höganäskrus

Liknande artiklar