Om du är i akut behov av hjälp så ring någon av våra tekniker. Kontaktuppgifter →

Inloggning och installation

Nej. Användning av QR-tjänsten är kostnadsfri.

Innan du kan använda applikationen måste den laddas ner, installeras och du måste skapa en användare.

En ny QR-användare registreras på denna adress https://celsa-steelservice.se/qr/bestall-qr/

När den nya användare blivit upplagd kommer denna att få ett mejl men inloggningsuppgifter till systemet.

Starta applikationen och klicka ”Glömt lösenord”

Kontakta Celsas teknikavdelning för att återaktivera din användare.

Eftersom uppläggning av användare sköts manuellt kan det ibland dröja upp till en dag innan användaren blir registrerad. Kontakt ditt Celsa-kontor för akut uppläggning.

Kom igång

För att komma vidare måste du skapa ett projekt eller bli inbjuden till ett delat projekt. Skapa projekt: Klicka på ”Mina egna projekt” och därefter på knappen ”Skapa projekt”. Fyll i obligatoriska fält ”Namn” och ”Projekttyp” klicka därefter på ”Spara”

Nu kan du jobba vidare med att skapa projektdelar i vilka du skapar dina förteckningar. Läs mer om hur du skapar projektdelar och förteckningar.

Öppna delat projekt: Klicka på ”Delade projekt” så ser du de projekten andra QR-användare bjudit in dig till. Dubbelklicka på ett projekt för att öppna det.

Efter du skapat eller öppnat ditt projekt så kan du börja skapa projektdelar. Projektdelar är som en mappstruktur i ditt projekt som du sparar och skapar dina olika förteckningar i.

Skapa en projektdel genom att öppna projektet och därefter klicka på ”Projekdelar”. Klicka på den lilla ikonen med ett + för att skapa en ny förteckning.

Öppna projektdelen genom att dubbelklicka på projekdelens namn. Väl inne i projekdelen kan du skapa förteckningar. Klicka på ”Lägg till..” för att skapa en ny förteckning i projektdelen.

När du skapat och sparat förteckningen kan du öppna den och börja förteckna dina produkter. Dubbelklicka på Förteckningensnamn för att öppna den.

Väl inne i förteckningen så har du fem olika produktvyer för att lägga till olika typer av material i din förteckning. Klicka på ”Skapa ny” för att förteckna en ny ILF-bygel. Tabba dig genom det olika fälten tills du är klar med raden.

Skapa en ny rad i förteckningen, välj bygeltyp. Klicka därefter på den lilla ikonen ”intervall klippning” för att öppna den särskilda vyn för diffade längder.

Öppna den projekdelen du önskar importera dina förteckningar till. Klicka på meny knappen ”Importera”. Välj ”Q-armering” och följ anvisningarna på skärmen.

Öppna armeringsförteckningen du vill lägga till artiklar i. Klicka på fliken ”Artiklar” följt av ”Skapa ny” välj sedan produktgrupp och sök upp den artikeln du önskar lägga till. Fyll i mängd och artikeln är tillagd. Du kan nu spara eller lägga till fler artiklar.

Återgå till startvyn för projektet du vill dela med en annan användare. Klicka på ”Projektkontakter” följt av ikonen med ett + för att lägga till en ny projektkontakt. Sök upp personen du vill dela projektet med e-post adress. Ange ”Projektroll” som styr behörigheterna för din inbjudna kontakt. Spara och stäng. Den andra QR-användaren kan nu öppna det delade projektet.

Öppna huvudvyn för projektet. Klicka ”Statistik” följt av ”Order” i vyn som öppnas kan anpassas för att visa den informationen som efterfrågas. Tända och släcka olika kolumner, exportera till Excel, spara vy inställningar, mm. Kontakta din säljkontakt om du behöver stöd för att ställa in särskilda vyer.

1) Står det att webbsidan inte kan öppnas när du startar QR?

Detta beror på att du måste lägga till http://qr-se.gcelsa.com/ som en betrodd plats under ”Internetalternativ” För att göra detta går går du in på Verktyg – Internetalternativ – Säkerhet – Betrodda platser – Platser

2) Står det att du har blivit inaktiverad när du försöker logga in?
Detta beror på att du inte har förlängt ditt QR-medlemskap innan det har gått ut, Ingen fara. Din sparade information försvinner inte men du måste ta kontakt med oss direkt via e-post. Ange din e-post adress och vi aktiverar medlemskapet igen så snart som möjligt.

3) Hur gör jag för att exportera armeringsspecar från QR? Jag hittar ingen export knapp.
Ställ dig i projektdelen, var noga med att projektdelsfliken är aktiv. Klicka på knappen ”Exportera” högst upp i menyn. Välj därefter Q-Armering. Alla förteckningar under projektdelen exporteras då till XML.

4) Hur länge gäller mitt medlemskap?
För att se detta klickar du in på ”Mitt konto” som finns uppe i högra hörnet. Du kan nu se hur länge ditt konto är aktivt samt förnya medlemskap vid behov.

5) Kan man få in nya stålklasser i gamla Q-armering
Det kan man men Q-armering ska fasas ut eftersom det bygger på ett gammalt programmeringsspråk och framtida utvecklingsmöjligheter är starkt begränsade. Vi på Celsa tror på fortsatt utveckling av armeringsprocessen och har därför helt gått över till QR. Q-armering underhålls inte längre och vi lämnar ingen support om något skulle gå galet.

Celsa Steel Service äger upphovsrätten till Q-armering och rätten till att distribuera mjukvaran. Endast kunder och samarbetspartners med Celsa Steel Service skriftliga godkännande har rätt att använda Q-armering.

6) Vad händer efter den 6-månader långa utvärderingen? Kostar det att fortsätta använda programmet efter det tex?
Efter ~6-månader måste man begära förlängd användning. Detta kostar inget utan beror bara på administrativa orsaker. Det finns inga planer på att ta ut någon kostnad för QR eftersom vi vill ge alla våra kunder och potentiella kunder bästa möjliga förutsättningar att arbeta rationellt med sin armeringsprocess.

7) Hur gör jag för att importera armeringsspecar från q-armering till qr? Jag hittar ingen import knapp.
Ställ dig i projektdelen, var noga med projektdelsfliken är aktiv. Klicka på knappen ”Importera” högst upp i menyn. Välj därefter vilker specformat du vill importera. Därefter väljer du vilka förteckningar du vill importera.

8) Går det att redigera parametrarna hos en skapad bygeltyp?
Om det är en specialbygel så har du möjlighet att redigera den innan du har använt den i någon förteckning. Handlar det om standardbygeltyperna så är det också möjligt men då kommer det avvika från Typblad 2A och man får skapa en ny projektstandard. Projektstandarder skapas av Celsa genom direkta önskemål. Andra projektstandarder kan t.ex. vara Eurocodes bygeltyper Finska bygeltyper.

9) Hur får jag en revisionsbokstav på en förteckning?
Rutan är grå och kan inte ändras i dagsläget.