Armering återfinns i allsköns former – rakstål, bockat, cirkulärt (i dubbel bemärkelse) och bågat. Nu även ”vågat”.
Vattentorn är av naturen höga byggnader. Eftersom de dominerar bilden i sin omgivning vill man ofta utforma byggnaden till något av ett landmärke. Det fräsiga vattentornet ”Svampen” från 1958 i Örebro är kanske det mest kända svenska exemplet. En byggnad spektakulär nog som bostad åt en James Bond-skurk. Svampen blev faktiskt utsedd till ett av ”Sveriges sju underverk i betong”.
Kommer det nya vattentornet ”Våga” i Varberg ta över tronen? Armeringskonstruktionsmässigt har man i alla fall tänjt på gränserna vilket skapat god effektivitet på arbetsplats – och det kommer definitivt bli ett landmärke.
Vågor i flera dimensioner
Den blottade armeringen och gjutformarna avslöjar att bygget är något utöver det vanliga. Även skalan är uppseendeväckande. Det är på en kulle utanför Varberg som entreprenören Veidekke uppför ett nytt vattentorn. Den liggande formen påminner snarare om en romersk akvedukt än ett traditionellt vattentorn.
White arkitekter som står bakom utformningen verkar sakna både linjaler och vinkelhakar vid ritborden. Här finns nästan inte en rak linje. Byggnaden består av repeterande sektioner som tillsammans bildar en vågform, både i längdled och djupled. Konstruktionen svävar på pelare och breder ut sig som en bård parallellt med horisonten. Metaforerna är uppenbara – tänk vattenvågor, sanddyner och en horisont ut mot havet. Tänk Halland. Pressmaterialet berömmer Varbergs beslut för att vara modigt och djärvt. Men utformningen kunde egentligen inte göras på något annat sätt. Detta är klockrent. Den skulpturala formen skapade dock en del utmaningar i armeringskonstruktionen.
Bågat och diffat blev vågat
Celsa Steel Service fick uppgiften att tillverka armeringskonstruktionen. Cirka 1300 ton armering levererades i ganska så komplicerad form – mycket bågat och diffat. På bilden syns en av många levererade armeringskorgar med den udda ovala formen. Snart ingår den i ryggraden som bär upp Varbergs nya kombinerade landmärke och vattenreservoar.
Precis som vatten så ingår armeringsstål i en evig cirkulär kedja. Om tidigast hundra år återvinns Vågas armeringsstål. Kanske hamnar det i en annan stolt stads nya landmärke? Kanske Örebro?