Smart kombo med envägsnät och armeringsbalk satte fart på bygget

Envägsnät och armeringsbalk resulterade i en elegant armeringslösning

Vi besöker byggprojektet ”Rusthållaren” i Hässleholm. Ett högt flerfamiljshus för K-fastigheter, där grunden uppförs av entreprenören AGB (A. Olsson grund & betong). Ganska snart slås vi av hur liten arbetsplatsytan är för en byggnad av denna dignitet. Inte mycket till avlastningsytor här inte.

Något annat som pockar på uppmärksamhet är dagens huvudattraktion – bottenplattans armeringskonstruktion. Ett rejält och prydligt stycke armering som vid tillfället kläddes med formplyfa.

Envägsnät och armeringsbalkar i bottenplatta

Armeringsbalkarna kompenserade för ett lager envägsnät

Bottenplattan är rejäl. Inte konstigt med tanke på all den belastning den ska tåla. Men något i konstruktionen ser annorlunda ut än vad man är van vid. Både armeringen i underkant som i överkant består av endast ett lager envägsnät (Celsa meganät).

De korsade armeringsjärnen som normalt sätt består av ytterligare ett lager envägsnät, tas nu hand om av armeringsbalkarna istället. S-avstånd och dimension i armeringsbalkens järn motsvarar envägsnätens.

De två armeringselementen gifter sig därför perfekt med varandra. Resultatet blir en elegant och snabbmonterad konstruktion. Överkantsarmeringen (även den ett lager envägsnät) placeras direkt på armeringsbalkarna. Några armeringsstöd behövs således ej.

Ytterbalkarna är dessutom redan försedda med yttre C-byglar vilket sparar ännu mera arbetstid. Även Lenton-kopplingar finns monterade för framtida skarvning.

Rekordsnabb montering direkt från lastbil

Hässleholms trängsta schaktgrop till trots – arbetet flöt på i expressfart. All armering lyftes på plats likt legoklossar. Direkt från lastbil.
 
Jim Dahlin – arbetsledare på AGB –

”Det är nog det mest effektiva armeringsarbetet jag varit med om. Tidsbesparingen jämfört med rakjärn var en månad om inte mer. Vi la 150 ton armering och gjöt 704 kubik betong på fyra veckor.”

 
Vi är egentligen inte överraskade. Enhetstiderna blir väldigt bra vid hantering av stora prefabricerade armeringskonstruktioner. Speciellt i kombination med smarta lösningar.
 
Jim Dahlin fortsätter – ”Utvändiga C-byglar satt redan i balkarna. Det enda vi behövde göra var att montera B-järn för uppstick till vägg.”

Vår spec-tjänst tog konstruktionsritningen ett steg vidare

Vår teknikavdelning tog sig an konstruktörens vision. Tillsammans identifierade vi rätt lösningar och produkter för att förverkliga k-ritningen på mest effektiva sätt. Våra unika envägsnät i mega-format tillsammans med lösa B-järn visade sig vara de magiska ingredienserna i receptet.

Hållbar armering till Stockholms nya avloppsvattenrening i Sickla

Hållbarhetstänk viktig parameter vid valet av armeringsleverantör

Stockholm växer samtidigt som miljökrav skärps. Därför behöver stadens avloppsvattenrening byggas ut och moderniseras. Som ett led i det arbetet kommer den så kallade ”Sicklanlägningen” byggas ut.  Anläggningen är spektakulärt placerat inuti Stockholms kända skidbacke ”Hammarbybacken”, vilket kräver sprängning och bortforsling av bergmassa lika stort som ett Globen i volym!

Vi på Celsa Steel Service är stolta över att få leverera all armering till detta projekt.

Celsas goda miljödata vägde tungt

Johan Håkansson – kommersiell chef Veidekke – ”Som utgångspunkt är Celsa förstahandsvalet i och med vårt samarbetsavtal, likaså är hållbarhet en viktig faktor för oss vilket också spelade roll i valet av armeringsleverantör”.

Celsa Steel Service levererar ca 6000 ton armering till projektet. Detta genererar en besparing på ca 3600 ton CO2e (motsvarar ca 28 000 bilresor mellan Göteborg-Stockholm med fossildriven bil) jämfört med genomsnittligt armeringsstål från EU.

Vi tackar Veidekke för förtroendet och gratulerar Stockholm till ett modernt och hållbart reningsverk redo att ta sig an en växande stad.

Hammarbybacken - inte bara en skidbacke, utan även snart Stockholms modernaste reningsverk för avloppsvatten.